מותג זה סיפור שאינו נגמר – Never ending story.
בכתבה הבאה נדבר על סטוריטלינג בעידן הדיגיטלי. מה זה סטוריטלינג? ולמה זה קריטי לשיווק המותג?
(תגידו, גם אצלכם עכשיו בראש מתנגן השיר הזה מסרט ילדותנו עם היצור האגדי החמוד, שאף פעם לא פיצחתי אם הוא דרקון, גמל מעופף או משהו אחר מהסרט האלמותי "הסיפור שלא נגמר"?!)
אם נתמקד רגע במנהיגים ובמובילי דעה, באנשים שמהם אנחנו מקבלים השראה, במרצים שמרתקים אותנו, במנהלים בעלי כריזמה שמליחים לרתום את העובדים, נגלה את סוד הצלחתם – היכולת שלהם לספר סיפור טוב!.
אני מניחה שכולנו כבעלי עסקים מבינים מה חשיבות נסטוריטלינג בעידן הדיגיטלי, הטקסט והשיח השיווקי שבו אנו משתמשים, ברשתות החברתיות בעיקר אבל לא רק!.
גם הוא, כמו יתר האלמנטים של המותג, חייב לבלוט מעל המתחרים ולמשוך את תשומת לב הקוראים כי לצוד את תשומת לב העוקבים שלנו ומתעניינים חדשים יש לנו כמה שניות בודדות, כדי שימשיכו לקרוא ולא ידלגו הלאה… אנחנו פועלים בעולם בו כמשווקים (וגם כפרטיים אגב) היכולת לספר סיפור בצורה טובה היא קריטית להצלחה, המושג של המהלך הזה נקרא: סטוריטלינג, שאגב קיים מקדמה דנא אבל עכשיו שודרג לרמת כלי רב עוצמה במיתוג.
מה זה סטוריטלינג?
הטכניקה שנקראת: storytelling פירושה, שעלינו לספר סיפור שמותיר חותם שמסייע לנו ביצירת הבידול שלנו מול המתחרים גם האישי וגם העסקי. המוח האנושי מגיב טוב יותר לסיפורים מאשר לעובדות יבשות.
סטוריטלינג זו היכולת לארוז ולתרגם עובדות, נתונים, מידע וחומר גלם לכדי סיפור, שמייצר קשב בצד השני, יוצר קשר ומביא למעורבות של הקהל – מכאן הדרך להמרה למכירה תהיה קלה יותר כי הלקוח מרגיש שהוא כבר מכיר אותנו (גם אם מעולם לא נפגשנו), מתרגש אתנו, מזדהה לפעמים ומרגיש הוא יודע מי עומד מולו – אנחנו לא רק איזו דמות ערטילאית שבאה למכור לו… אנחנו מכניסים אותו לחיינו ומשתפים אותו בחוויות אישיות ועסקיות והרי אין לזה סוף… כמו שהחיים קורים כל זמן שהם נמשכים…
בהמשך לשאלה מה זה סטורטלינג מגיע השאלה במה עוסק סטוריטלינג?
- בהעברת נתונים.
- בהעברה יעילה של המסרים / הערכים של המותג.
- בקידום האג'נדה שלו, מטרותיו והיעדים שסימן לעצמו = חזון.
- בשכנוע.
איך עושים את זה?
כמו שאמרנו, באמצעות סיפור/ים שמציגים בפני הלקוחות/העוקבים שלכם הצעות עם הערך שלכם (התועלות) באופן סיפורי, חוויתי. כלומר באמצעות סטוריטלינג אתם מייצרים את האתוס (מכלול האמונות והרעיונות המנחים ומשקפים את התנהלותה של חברה מסוימת, אומה, אידאולוגיה או תרבות, וכן את התנהלות הפרטים המרכיבים את אותה קבוצה.) הייחודי של המותג שלכם. הגישה צריכה להיות הקורא הוא ידיד, לא צופה מהצד.
וחשוב מאד שהסיפור ילווה גם בתוכן חזותי עם שפה ויזואלית מושכת – דהיינו הכל יחד: טיפוגרפיה, צבעוניות, טון וסטייל כי אז הגולשים יראו אותו בפיד שלהם וירצו להגיב עליו או לשתף אותו עם חברים.
איפה נשתמש בסטוריטלינג בעידן הדיגיטלי (בע"פ ובכתב)?
> בפעילות שיווקית-פרסומית בכלל ובמדיה החברתית בפרט (פייסבוק, ליקנקדין,
אינסטגרם).
הסיפור שלכם יכול להמשיך לחיות ולהתפתח במדיה החברתית (פייסבוק הוא קודם כל כלי
עוצמתי לספר סיפור), בדיוק במקום שבו הקהל שלכם נמצא כבר אבל גם בכל נקודות
הממשק עם קהלי היעד שלכם:
> בראיונות בתקשורת.
> במפגשים עסקיים, חברתיים ואישיים.
> בהרצאות, במצגות ובפרזנטציות.
> בישיבות ובניהול משא ומתן.
> בראיונות לקבלת עובדים.
אילו סוגי סיפורים אפשר לספר? ודוגמאות:
- סיפור המוצר/המותג
הנה דוגמה ע"י סרטון פרסומת של מחלבות גד שבסיפור ובמשחק מעבירים מסר:
https://www.youtube.com/watch?v=D_LI4ixPl4w
- סיפור בעל המותג.
יו ניים איט. יש אינספור דוגמאות: רובין שארמה (הנזיר שמכר את הפרארי שלו), אלון אולמן (הקוד המנצח), ברק אובאמה, נשיא ארה"ב לשעבר, שסחף אחריו אומה שלמה והעניק לה תקווה, תוך שימוש בסיפורו האישי אך גם בסיפורם של אחרים כדי ליצור הזדהות ועוד. - סיפורים מהיום יום
דוגמה:
ב-2013 הוציאה GoPro, יצרנית מצלמות האקסטרים, סרטון המראה כבאי מציל חתלתול מבית שנשרף. הסרטון התפשט ברשת כאש בשדה קוצים ובשבוע הראשון בו עלה שותף ברשתות החברתיות קרוב ל-63,000(!) פעמים.
https://youtu.be/CjB_oVeq8Lo
- סיפורים מהתעשייה
הנה דוגמה יפה מסין, שכן סין הרבה יותר מתקדמת מהמערב- נראה שהסינים מצלמים הכל בלייב סטרימינג, הסיפור שלהם מסופר כל הזמן.
טרנד של חקלאים שמצלמים את עצמם בפלטפורמות איקומרס, שמאפשרות גם שידורים בלייב- אשר מצלמים את העיבוד של האדמה, שתילה, טיפוח וקטיף של התוצרת ואנשים מכל סין צופים בכך ובסוף אף רוכשים את הסחורה ישירות מהחקלאי. לזה קוראים שבירות גבולות והמצאתם מחדש!
דוגמה נוספת, שוב ניקח את מיודעינו סטיב ג'ובס ז"ל:
בהמשך לשיחה שלנו על סטוריטלינג בעידן הדיגיטלי, בסיפור של סטיב ג’ובס בהרצאה מפורסמת שלו ב-1983, רגע לפני שהוא השיק את ה-Mac ב-1984, יש את הסיפור של ‘פעם היה Apple ואז הגיעה IBM… בהרצאה הזו הוא מדבר על IBM ומתאר אותה כמו הנבל ב-Star Wars. (מלחמת כוכבים)
זה מודגם בצורה אינטנסיבית. הוא מתאר את הגיבור, Apple, שמתמודדת עם הנבל שנקראת IBM ואז יש מחיאות כפיים סוערות של הקהל. כי מה שקורה שם זה שהקהל פשוט יוצא מגדרו וזה כוחו של סיפור. - סיפורי נשמה
כאן לא אתן דוגמה ספציפית, רק אומר שכל עמותות הצדקה ואיסוף התרומות עושות בזה שימוש. לוקחות דמות, מספרים את הסיפור שלה כדי לייצר בקהל הזדהות כדי שיפתח את ליבו וכיסו.לסיכום, חדשות טובות ונקודה נוספת שחשוב להדגיש.החדשות הטובות הן, ש"יש את זה" לכולנו מהבית. כולנו "מספרי סיפורים" מבטן ומלידה ומתרגלים את המיומנות הזו מדי יום, גם בלי להרגיש.
והחדשות העוד יותר טובות הן, שכדי להיות "מספרי סיפורים) סטוריטלרים מצויינים, אנחנו צריכים רק להיות אנחנו, המותג, הבידול שלנו. לפעול ולספר כמו שאנחנו עושים את זה באופן טבעי, בעסק, עם הצוות, עם הלקוחות וכד'. להשתמש בקולנו האותנטי, שייחודי ומבדל אך ורק אותנו ואין עוד אחד כמותו בעולם.
ככל שאנחנו אותנטיים, נאמנים לקרביים שלנו ולמה שמפעיל אותנו באמת, כך אנחנו גם נכתוב טוב יותר – נספר סיפור שייצר הדים במקומות שונים ומפתיעים.
והנקודה שחשוב להדגיש:
כמה חשובה הפתיחה של הטקסט השיווקי שלכם (בכתב ובע"פ)? הכי חשובה!!
התחלתם במשפט הלא נכון? איבדתם את הקוראים/השומעים. את כולםםםם. חוץ מאמא שלכם. (ואת שלמה הטרול.)
וההתחלה הכי טובה היא סיפור – אז תפנימו. סטוריטלינג.
הנוסחה היא:
- פתיחה נהדרת, פותחת צ'אקרות, פותחת דמיון, פותחת את הלב.
- סיום עם הצעה מצוינת כלומר באופן ממיר וחינני.
- ובינהן, באמצע חשוב, שיהיה טקסט שמוכר. אבל לא יבש כזה, אלא כזה עם תוכן, שממכר ומשכר Jמי יודע?! אולי בסוף תהיו שחרזדה. זו, שסיפרה סיפורים באלף לילה ולילה כל ערב מחדש כדי, שהמלך לא יוציא אותה להורג כמו שעשה עם יתר נשותיו… כי אם התוכן הוא המלך אז הסטוריטלינג הוא לב העניין! 😉
גם אתם יזם שיש לו מטרה?
גם אתה רוצה לפרוץ קדימה?
להיות אלה שגורמים ללקוחות להתאהב, לייצר להם חוויות בלתי נשכחות?
לבנות מוצר חכם ומשפך שיווקי מדויק שאותו משכפלים שוב ושוב? ומייצרים לקוחות מעריצים?
כאן משאירים פרטים לבנית מותג על ומשפך שיווקי לתוצאות מיידיות>>
מוגבל ל5 עסקים בלבד!
קדימה >>
שלך בנועזות אינסופית
שרה מאיר